Pelsen på Schnauzer rasene består av myk underull og stri dekkpels. På denne siden vil du finne god informasjon om hvor ofte og hvordan pelsen skal stelles.

Alle hunder trenger stell, så også for schnauzers. En av fordelene med disse rasene er at de ikke røyter så mye som mange andre raser hvis pelsen holdes vedlike. Og det som er hovedforskjellene er at en schnauzer trimmes, det vil si at man napper pelsen av. Det kan høres ganske ille ut, men er faktisk ikke så ille, men noen ting må man ta hensyn til i dette henseende. Hunden må være trimmemoden, med andre ord pelsen må sitte løst. Normalt er første trimming ved 4 – 6 mnd alder med ca 6 mnd mellom hver trimming. Dette kan variere noe fra hund til hund.

Den må ikke være nybadet. En hund som er nybadet er glatt i pelsen og da er det nesten umulig å få «tak» i pelsen når du skal nappe. Det utstyret som man trenger er for å kunne trimme ned en schnauzer er foruten en god porsjon tålmodighet:

  • Underullskam
  • Kam og Karde
  • Effileringssaks og en rett saks
  • Klippemaskin, gjerne manuell
  • Neglesaks
  • Kritt

Til sammen vil dette koste litt penger, men det koster ikke mer enn 3 – 4 trimminger hos en profesjonell trimmer. Forhør deg hos noen som kjenner rasene før du går til innkjøp av utstyr, slik at du får det utstyr som passer best for nettopp din hund.
IKKE alle spesialforretninger vet hva de snakker om når det kommer til stell, og mange sitter med utstyr som ikke er brukbart til stell.

Før du begynner å trimme hunden, skal du gre godt gjennom denne slik at den er flokefri. Så drar du gjennom pelsen med underullskam, slik at du får dratt bort mest mulig «død» underull. Så kan man komme i gang med selve trimmingen. Ved trimming napper man ut pelsen fra hårsekken, og på noen hunder ligger det en mye «matte» med pels under, på andre blir det ikke annet enn huden igjen.

Utstyret man benytter til selve trimmingen er tommel og pekefinger/langfinger. Ta litt og litt og napp ut MEDHÅRS!!! Pass også på at du holder igjen huden med andre hånden slik at huden er stram der man napper. Føler du at det ikke kommer noe pels, kan det være en ide å benytte litt kritt i pelsen, slik at du får ett bedre grep.

Selve trimmingen

1. Begynn på ene skulder og trim jevnt bakover og nedover på sidene, plukk nedover hele siden til albue. Og napp bakover slik det gjenstår en underlinje. Deretter en skrående linje nedover låret. Nakken skal også nappes. Her sitter pelsen gjerne litt hardere enn ellers på kroppen.

2. Skalletak skal også nappes. Her blir det ofte helt snaut. Når du napper her ta litt av gangen da det fort kan bli litt sårt. Pass på at du ikke napper av øyenbryn.
Disse to punktene er trimmingen. For uerfarne trimmere kan dette ta en del tid. Man trenger ikke å ta alt samme dag, men ikke la det gå for mange dager fra du begynner til du er ferdig med nappingen. Da vil du få en pels som har ujevn lengde. Klipp av hode/bakspeil og bein.

Hode

Kinn/hals og ører klippes med maskin. For deg som ikke er trent med maskin er det en fordel og begynne med å klippe medhårs. Vær obs på at du ikke trykker maskinen hardt inntil huden. Men la maskinen jobbe i følge med huden. Da slipper du «klippebrenne» hunden. Dvs. at du svir huden.

Også på øret finnes det en ekstra flipp som du må være oppmerksom på. Se bildet (1)
1. Hals klippes ned til brystbeinspissen, (2) og bakover mot nakke til det punkt hvor nakkepels og halspels møtes. (3)

2. Kinn klippes fra øret og frem til øyenkrok, og under haken. Pass på at du ikke går for langt fremover og klipper skjegget.

3. Ører klippes kort på ut- og innsiden. Vær obs. på flippen.(1) Og jevn kantene til med en saks.

4. Øyenbryn skal skygge lett over øyene. Gre disse fremover slik og klipp i en linje fra ytre øyekrok til utsiden av nesebrusken. Også vipper skal klippes hvis disse er lange. Noen foretrekker delte bryn, da fjernes (nappes) pelsen mellom øyene. Hvis du kjenner etter er det en nedsynking mellom øyene. Da har du ett godt utgangspunkt på hva som skal nappes her.

5. Mellom øyene benytter du en elfileringssaks og klipper kort mellom øyene. Det som stikker ut over øyene skal også fjernes.

6. Skjegget jevnes ved kinnene slik at du får ett rektangulært inntrykk av hodet.

1. Klippes med maskin. Her er det virvler og masse å ta hensyn til. Klipp ut til hvor pelsen møtes.

2. Benytt fileringssaks i «sømmene» slik at du får en så jevn overgang som mulig.

3. Rundt testikler og under mage skal det også klippes kort med maskin. Vær forsiktig rundt kjønnsorgan og vær obs. på hudfolden.(4) Bruk heller litt lengre tid og ta litt av gangen slik at du ser hvor du er med maskinen.

Beinhår/underlinje

Børstes godt ut før du begynner å klippe, slik at de er flokefri. Napp de lengste hårene over hele beinet, slik at pelsen holder en viss struktur. Ikke napp helt ned.
Børst pelsen opp igjen og napp over en gang til. Bruk saks /fileringssaks for å få beinet så jevnt som mulig. Klipp kort rundt poter og mellom tredeputene. (Vær obs på en ekstra tredepute på baksiden av forbeinet)

Den enkleste måten å tenke på her er å forme beina etter hundens form.
Noen hunder har en mer stri pels enn andre her, så det kan være individuelt hvordan pelsens form og struktur er.

Underlinjen skal være svakt opptrukket fra brystkasse til buken, for så svinge nedover på forsiden av låret.

Front skal være kort. Men la det stå litt pels nedover mellom forbein slik at hunden får ett jevn overgang til underlinjen.

Ikke glem at negler skal klippes,og overflødig pels i øreganger skal fjernes. Nå skulle du mer eller mindre være i mål med hunden.

Et bad er alltid på sin plass etter en trimming. Grønnsåpe utblandet 1 til 4 med vann er å anbefale.

Parfymert sjampo med tilsetningsstoffer er ikke å anbefale i denne sammenheng. Det vil gjøre rent og en ren og velstelt hund er alltid en glad hund.

Lykke til!

Utarbeidet for NSBK av Kent Karstein Olsen
Copyright © 2002 Norsk Schnauzer Bouvier Klubb