Publisert av mattilsynet – 14

En dag står du ovenfor den tøffe avgjørelsen: Når skal kjæledyret ditt få slippe å leve lenger?

Det er tøft å ta beslutningen om at kjæledyret skal avlives, men noen ganger er det en riktig avgjørelse – selv om det vil utløse sorg og savn. Ofte vil veterinæren din ta dette opp, men samtalen kan være vanskelig for alle parter. Sorgen over å ta farvel med en kjær følgesvenn må veies opp mot dyrets velferd: Når har den så mange plager at den fortjener å få slippe? Har den et verdig liv? kan den utøve normal atferd?

Selv om dyret ikke gir uttrykk for smerte, betyr det ikke at helsen er god nok. Hunder flest vil for eksempel alltid vise glede over å se eieren, selv om den har det vondt.

Noen ganger kan behandling og medisiner forlenge dyrets liv, men du må også vurdere hvilken smerte behandlingen påfører dyret. Dyrets alder bør spille inn i denne vurderingen. Operasjoner som sikrer et ungt dyr et langt liv veier kanskje opp for smerten rekonvalesenten innebærer. Det er imidlertid ikke sikkert at dette er et godt valg for en eldre hund.

Det er viktig å sette dyrets behov foran dine egne. Å bruke hjelpemidler (for eksempel sele) for å løfte en gammel hund som ikke klarer å gå i trapper eller hoppe inn i bilen, er kanskje en bedre løsning for eier enn for hund? Slike hjelpemidler kan være fine under rekonvalesent, men bør ikke være noen varig løsning.

Det er flere tegn som indikerer om dyret ikke har det godt lenger:
– Har det vansker med å bevege seg (legge seg ned, komme opp, gå i trapper, hoppe opp i sofaen)?
– Har dyret vondt?
– Hvis det er en hund, er den mindre lysten på lufteturer enn før?
– Har dyret lavt aktivitetsnivå?
– Må dyret ha medisiner hele tiden?
– Ser og hører dyret dårligere?
– Er tennene dårlige?
– Har dyret begynt å tisse inne?
– Har det dårlig matlyst?

Alt dette kan være tegn på at dyret ditt ikke har det godt lenger. Søk råd hos veterinæren, han eller hun er den beste til å vurdere dyrets tilstand og gi deg gode råd videre.