Schnauzerutstilling og jubileum for Arild fra Vestby

Ulla Britt Wiig Kristensen, Sofia, hunden Lotta og Arild Kristensen på utsillingsdag nummer to i helgen. Foto: Emilie Johnson Godal

Arild Kristensen er bosatt i Vestby, leder Norsk Schnauzer Bouvier Klubb og har selv drevet oppdrett av dvergschnauzer i nesten 20 år. I helgen arrangerte han klubbens jubileumsutstillinger ved Vestby videregående skole.

Arild Kristensen forteller engasjert om utstillingene som var både lørdag og søndag i anledning 75-års jubileet til Norsk Schnauzer Bouvier Klubb.

Jubileumsutstillinger

– Vi bedømmer eksteriør og funksjonalitet. På lørdag var den nasjonale klubben arrangør og i dag er avdelingen i Oslo og Akershus arrangør. Det er annen dommer enn i går, men det er nesten de samme hundene og fortsatt fra hele landet. Cirka 60 hunder totalt hver dag, sier Kristensen søndag.

Hannhunder, farge svart, junior, dvergschnauzer. Som med mennesker er ikke en schnauzer en schnauzer. Foto: Emilie Johnson Godal

Mens Kristensen forteller, er det full fart på området det bedømmelse noen meter unna. Fire små, svarte hunder med bart og eierne deres går rundt en dommer for bedømmelse.

– Nå er det svarte dvergschnauzere, hannhundene, i juniorklassen, sier Kristensen mens han følger med.

Mette Tufte var dommer på utstillingen lørdag. Å bli dommer krever mye tid: – Hvis man skal bli all-arounder og dømme alle raser tar det opp mot 15 år – om man tar utdanningen intensivt, forteller hun. Foto: Emilie Johnson Godal

Fra nord til sør

– Det er en hobby som passer alle, sier Arild Kristensen om hundeinteressen.

Mye tyder på at han har rett. På gressbanen ved gamle Vestby Stadion var det mulig å se folk i alle aldre, fra Kyrksæterøra i nord til Stavanger i sør. Alle oppmøtte med schnauzere i variert størrelse og farge med bart.

Arild Kristensens tantebarn Sofia med hunden Lotta; en dvergschnauzervalp i fargen salt og pepper. Foto: Emilie Johnson Godal

Store deler av Kristensens egne familie er til stede. Datteren noterer resultater, kona gjør klar en valp til utstilling og tantebarnet passer en annen hund.

– Har du hund, uansett om det er familie-, utstillings- eller brukshund – blir hele familien involvert, sier Arild Kristensen med et smil.

Sammen med kona Ulla Britt Wiig Kristensen, som er leder i Norsk Schnauzer Bouvier Klubb sin avdeling i Oslo og Akershus, driver han oppdrett under navnet Asubo. Navnet består av Arild, Sara, som er parets første hund, Ulla Britt og Oda, datteren i familien.

Boom og separasjonsangst

– Hvorfor var det schnauzer du endte opp med?

– Det var tilfeldigheter som med mye annet i livet, forteller Kristensen før han fortsetter.

Møte mellom svart junior og salt og pepper valp. Foto: Emilie Johnson Godal

– Vi var i en konfirmasjon i Tønsberg rundt år 2000. Der var det en valpekasse med schnauzere på terrassen, og det var umulig å unngå og bli forelsket. Vi var heldige og fikk kjøpe en.

Med den første hunden, Sara, dro de på en utstilling i Moss, der de oppnådde gode resultater.

– Siden har vi vært bitt av basillen, sier han med et smil.

Arild Kristensen bor i Vestby, og er leder av Norsk Schnauzer Bouvier Klubb. Han driver også Asubo: oppdrett av dvergschnauzer. Foto: Emilie Johnson Godal

Som mangeårig oppdretter, har Kristensen fulgt med på markedet for hund. Han er bekymret for baksiden av «valpeboomen» som kom med korona.

– Jeg er redd mange hunder ikke er trent på separasjon. Hvis de har sittet på fanget under hjemmekontor i halvannet år kan det bli vanskelig når mor og far skal tilbake på jobb. Det kommer en hverdag.

Æresmedlemmene Bjørn og Toril Adde. – Å bli æresmedlem henger rimelig høyt. Først skal man gjøre seg fortjent til hederstegn, og det må vare før man blir æresmedlem, forklarer Arild Kristensen. Foto: Emilie Johnson Godal

 Tone Johansen og hunden Fant på 11 år. Foto: Emilie Johnson Godal

Sidsel Hodne Iversen og hunden Happy. Foto: Emilie Johnson Godal

  1. v Åge Skogstad, Carina Skogstad, Siri Skogvold og Monica Skogstad med det som tidligere ble kalt mellomschnauzere, nå bare schnauzer. Gjengen har reist fra Trøndelag: – Det sosiale er best. Vi reiser på utstillinger i hele landet og møter mange av de samme, sier Åge Skogstad. Foto: Emilie Johnson Godal

Resultater fra Jubileumsutstilling 2021 finner du her:NSBK Jubileumsutstilling 21[1] (1)

Artikkelen ble postet i kategorien:
Alle områder